Skip to main content
Leia är en boxer tik som har haft problem med henens höfter. Månadens tema är leder och rörelse, i detta blogginlägg kan ni läsa när matte Nikolina berättar om deras resa. På bilden sitter Leia som valp i gräset.

Leia lever idag ett liv hon älskar – utan att känna sig begränsad!

Tema Leder & Rörelse

För snart nio år sedan så flyttade Nikolinas bästa vän hem till henne, boxern Leia.
Nikolina berättar att djur har alltid varit ett stort intresse i hennes liv. Ända sen hon var barn och hade fågel, marsvin, kaniner och hund så har hon vetat att det är ett intresse som kommer finnas med för alltid. Nikolina hade planer att kunna tävla i lydnad eller bruks med Leia, men dom fick läggas åt sidan efter ett tungt besked från veterinären.

Nikolina är 33 år, bor i Stockholm och jobbar som säljare. Jag tror du kan kanske gissa inom vilken bransch hon jobbar? Och jag kan glatt meddela att det är inom djur. Nikolina jobbar som säljare på MUSH, vilket även betyder att Leia har turen att kunna följa med matte på jobbet!

Leia är en glad boxer-tik som fyller nio år i juli. Hon älskar att hänga med Nikolina på alla äventyr i vardagen, både på jobbet och på fritiden. Hon trivs med att att vara en sällskapshund – så länge livet bjuder på äventyr och lata dagar på soffan. 

Både Nikolina och Leia älskar att vara ute i naturen och skogen är deras givna ställe! 

”Vi upptäcker gärna nya platser där jag får använda mitt extremt dåliga lokalsinne medans Leia visar vägen, bestämmer längd och tempo. Vi har gått vilse mer ofta än sällan kan jag säga. Och efter en dag i skogen finns det inget bättre än att mysa på soffan tillsammans.”

Hur upptäckte du Leias problematik?

På boxer så röntgar man både höfter och knän när de är 1 år, detta är för att värdera avelsarbetet och se till att hundar med dåliga leder inte går i avel.

Leias röntgen visade inte de jag önskat, utan hon hade grov höftledsdysplasi med artros på ena sidan. Andra höften var tyvärr inte mycket bättre, men lite.

Hur gick ni vidare efter beskedet om Leias höftledsdysplasi med artros? 

Strax efter röntgen började hennes problem visa sig. Hon blev stel efter aktiviteter vi alltid kunnat göra tidigare utan problem, så som långa promenader, leka med andra hundar, gå spår eller träna.

Vi uppsökte en av de främsta veterinärerna inom området och enligt rekommendation började vi med fysioterapi samt smärtstillande. Efter gjort det i lite över ett halvår så såg vi att resultatet inte var de vi önskade. Hon hade fortfarande problem att klara av det mest vardagliga saker som koppelpromenader. 

Efter mycket om och men så tog vi beslutet att byta ut ena höften, den som var värst drabbad.

Så i januari 2017 skedde operationen och Leia fick en höftledsprotes. Operationen gick felfritt, hon var snabbt uppe på benen igen. Till och med lite för pigg och glad enligt veterinären. Efter en tids vila och rehab var hon som vilken annan hund som helst, kunde göra alla de saker hon tidigare inte kunnat göra.

Den höften vi inte opererade har på senare år visat lite symptom, men inte alls samma problematik som tidigare. Vi håller henne på en liten dos smärtstillande, kosttillskott samt rehab för att bygga muskler ordentligt så hon ska hålla livet ut. 

Förmodligen har protesen gjort att hon har kunnat avlasta den andra höften så pass mycket att hon inte fått värre symptom än de hon har idag, vilket inte är något jag oroar mig för i dagsläget då de är ytterst lite hon visar och fortfarande kan göra de saker hon älskar – utan begränsningar.

Du nämner att du ger Leia kosttillskott, varför har du valt att utfodra kosttillskott till Leia?

Jag ger henne kosttillskott för att stödja lederna och ge henne de nästa förutsättningar. Speciellt som en levnadsglad senior som Leia så tror jag att vi kan förebygga många skador med rätt tillskott. 

Jag ger Leia grönläppad mussla då den stödjer brosket och ökar ledvätskan. Sen ger jag kollagen som hjälper hennes senor och muskler att behålla spänsten. Och till sist så ger jag henne nyponpulver då de innehåller rikligt med C-vitamin. Jag ger det då att vi vet att C-vitamin hjälper till att öka upptaget av andra tillskott, men även för att nyponpulver är antiinflammatoriskt. 

Rekommenderar du andra hundägare att ge deras hundar kosttillskott? 

Ja, varför inte ge hunden de bästa förutsättningarna? Speciellt till en äldre hund eller en hårt arbetande hund. Men jag skulle börja ge min valp ledtillskott om jag var medveten om att det är en ras med ökad risk för ledproblem. Eller en hund jag kommer träna hårt med, då jag hellre förebygger än att behandlar. 

Men det finns även fler problem utöver leder och rörelse som vi kan främja med kosttillskott. Bland annat mag- och tarm, torr päls, fnasiga klor och så vidare.

Om du fick välja ett kosttillskott, vilket och varför? 

Svår fråga då jag gillar att kombinera olika för att få bästa möjliga effekt. Men fick jag bara välja ett hade jag valt grönläppad mussla då de funkar till alla stadier i livet, från valpålder till senior.

Se alla kosttillskott för leder & rörelse