Skip to main content
Patellaluxation, månadens tema är leder och rörelse. På bilden ser ni ruth ligga på snön, hennes blick tittar rakt in i kameran och hennes långa päls i färgen orange sobel sprider sig över bilden, hon har en stor man.

“2020 blir året utan veterinärbesök”

Tema Leder & Rörelse

Dagen innan nyårsafton 2019 så sa Ruths husse “2020 blir året utan veterinärbesök”, dumt jinxat tänker du? Tyvärr har du rätt!
På nyårskvällen så hoppar Ruth ner från sista steget till gården och börjar halta, däremot så kom och gick hältan. Ibland studsade hon på tre ben, sen gick hon helt som vanligt igen. Men självklart så bokade vi tid hos veterinären och fick komma dit den 7e januari.

Väl där så får vi bekräftat att hon har patellaluxation och vi får remiss till ortopeden uppe i Sundsvall. Den 21a Januari har vi tid hos Evidensia Veterinärhuset och dagarna innan var fyllda med oro, oro över att dom ska säga att hon ska behöva opereras. Men dagarna gick och hon blev bättre, vi upplevde att hennes studs på tre ben minskade vilket skapade ett hopp om att det kanske inte var så illa som vi trodde.

När vi åkte upp till Sundsvall så sa vi att vi ställer in oss på det värsta, att det blir operation, så kan det bara bli bättre!

Men, det kunde bli värre.. Ett dåligt knä blev nu två dåliga där det ena skulle opereras om en vecka och prognosen på det andra knät var också operation. Både knäna har medialt grad två PL, där knäskålen hoppar ur av sig själv samt vid beröring. 

Idag så är vi så otroligt tacksamma för all hjälp vi har fått! Vi har haft en helt underbar stöttning och ett otroligt proffesionellt team runt oss som verkligen har gjort allt för att ge Ruth de bästa. Vi är väldigt glada att vi har gjort operationerna på Ruth och att idag se henne vara så trygg i sin kropp. Det var en otroligt tuff tid, mycket oro att något ska hända under läkningstiden, det är en lång burvila som måste hållas och väldigt mycket rehabilitering. Men som vi har utvecklas, som vi har lärt oss saker och jag är helt säker på att vår relation har växt ännu mer tack vare detta.

Ni opererade Ruth i rätt tidig ålder, ville ni inte vänta och se om det skulle bli bättre?

Bra fråga! Men nej. Det fanns inte möjlighet att bygga upp Ruths muskulatur för att hjälpa hennes patella, det var en operation som krävdes. Hade vi väntat längre så hade det blivit en mer omfattad operation då tillexempel skåran i knäskålen skavs bort, vilket gör att man behöver karva en ny. Risken för artros ökar också betydligt om man låter hunden gå med PL länge.

Idag tävlar ni med Ruth, berätta lite om det!

Ja precis! Att träna hund är verkligen ett brinnande intresse för mig och hade jag haft tiden hade jag spenderat hela dagar i hallen eller på klubben! Tanken var aldrig att vi skulle tävla, då jag har så himla jobbigt med min prestationsångest men tillslut tog tävlingshjärnan över och idag är Ruth den andra pommen i världen som är Trick Dog Champion. Vi har även tävlat i utställning där hon fått väldigt fin kritik med Excellent och CK. Förra året startade vi även att tävla i rallylydnad. På vår första tävling fick vi full pott, en förstaplats och blev direkt uppflyttad till nästa klass. I ryggsäcken har vi bara fyra tävlingsdagar i rallylydnad men vi har även fyra förstaplaceringar och iår har vi som mål att starta i den avancerade klassen samt att få den titeln!

Jag har också haft plan att starta tävla i lydnad men vi har haft lite problem med apportbocken då Ruth tappade den på en träning så den slog upp i ansiktet. Och därefter har hon inte velat bära det. Men vi jobbar på och ser vad som händer! Skulle även vilja tävla i viltspår. Vill mycket, och har mycket planer. Men det absolut viktigaste är att Ruth mår bra och tycker om det hon gör!

Vad roligt! Har du planer på att skaffa fler hundar?

Jag har faktiskt en till hund, Hedda. Hedda är en tio månaders Keeshond. Sedan skulle jag vilja ha en till, men det är om något år!

När ni inte spenderar er tid på träning, hur umgås ni helst?

Vila är viktigt, återhämtning behöver både jag och hundarna! Dessa dagar så myser vi hemma, går promenader där hundarna får springa lösa och dofta in omgivningen. Masserar, klipper klor, har pälsvård, stretchar, ja, vi pysslar med lite olika saker som vi känner för!

Vi går gärna ut i skogen eller upp på fjället, att vara ute i naturen med hundarna är något vi alla uppskattar 💛

Tycker du att det är bra att ge kosttillskott till hundar?

Jag ger tillskott till både Ruth och Hedda. Ruth ger jag för att stötta upp hennes leder så mycket som möjligt, sedan ger jag för päls och hud. Hedda ger jag kosttillskott i förebyggande syfte men också för päls och hud. Jag vill ge hundarna de bästa förutsättningarna jag bara kan och därför stöttar jag upp inifrån. Jag tycker det är bra att göra det man kan så jag rekommenderar verkligen att ge kosttillskott. Det kan inte bara hjälpa leder och päls, utan också vid bland annat magproblem, allergier och stress.

Patellaluxation 

Patellaluxation innebär att knäskålen (patellan) förflyttas (luxerar) från sin normala position. 

Vanliga symptom är hälta, hunden gör hoppsasteg eller en typiskt knäande gång. Vissa hundar visar väldigt lite eller inga symptom alls, för ett otränat öga kan det också vara svårt att upptäcka. Patellaluxation är speciellt vanligt bland mindre till mellanstora raser men kan även förekomma hos större hundar. 

Den vanligaste formen är att knäskålen luxerar inåt, medialt. Den andra formen kallas lateralt och då luxerar knäskålen utåt. 

  • Grad 0 = Normal
  • Grad 1 = Patella kan luxeras manuellt men återgår spontant till normalt läge.
  • Grad 2 = Patella kan lätt luxeras antingen manuellt eller spontant och kan förbli luxerad.
  • Grad 3 = Patella är permanent luxerad.

SKKs generella rekommendation är att endast hundar med normala knäleder ska gå i avel och att en hund med kliniska symptom av patellaluxation är aldrig lämplig i avel, oavsett grad vid undersökning. 

Misstänker du att din hund har patellaluxation så rekommenderar vi dig att ta kontakt med en veterinär för undersökning. 

Om din hund visar sig ha patellaluxation så rådgör med veterinär hur ni ska gå vidare. En fysioterapeut är också bra att vara i kontakt med, den kan både ge råd men också övningar till dina hund specifika behov. 

För att stötta upp kroppen vid patellaluxation rekommenderar vi: 

Green-lipped mussel och Rosehip Powder